lussekatter/saffransbullar

Nu ska det julbakas hemma hos ronniL. Dethär med julstämning till max är en helt okej grej för mig. Så jag håller ett par tummar och tår för att stämningen håller i sig ända fram till jul.

Du behöver
  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l vetemjöl
  • Ägg och russin till garnering

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.
Lös jästen med mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Forma degen till önskade figurer, lussekatter, prästens hår, kyrkport eller fåglar.
Lägg på smord plåt, eller bakplåtspapper, garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.
Låt nu lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Kommentarerna på detta..

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din e-mail: (publiceras ej)


Din URL/Bloggadress:


Kommentera här under:


Trackback
RSS 2.0